Promocja językowa LINGO

Strona działająca we wszystkich przeglądarkach?

Tu można chwalić się stronami swojego autorstwa jak również dawać różne porady związane z tworzeniem stron www.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez tadzio99 Pn maja 14, 2007 16:08 pm

Dzięki za rade mnabialek.

Osobiście jeszcze sam trochę szukałem i znalazłem taki artykuł http://www.wirtuals.pl/kurs-css/hacki,-czyli-jak-omin-a-niedoskona-o-ci-przegl-darek.html
tadzio99
obserwator
obserwator

Postprzez mnabialek Pn maja 14, 2007 16:37 pm

Z hackami raczej też trzeba być ostrożnym. Najlepiej ograniczyć ich ilość do absolutnego minimum lub wręcz nie stosować ich w ogóle...
Promocja na abonament w serwisie - kup lub poleć innym - szczegóły na Abonament w serwisie
mnabialek
Administrator
Administrator

Postprzez tadzio99 Pn maja 14, 2007 21:28 pm

W sumie rozumiem czemu nie stosować niektórtych rozwiązań ale czy rozwiązanie w javascript jest złe?
tadzio99
obserwator
obserwator

Postprzez mnabialek Pn maja 14, 2007 21:44 pm

Dlatego, że nie każdy musi mieć włączony JavaScipt w przeglądarce - ba, niektóre przeglądarki go w ogóle nie mają. Zasadniczo, javascript powinien służyć jako dodatek, udogodnienie, ale strona powinna być tak napisana, że bez niego będzie również w pełni funkcjonalna.
Promocja na abonament w serwisie - kup lub poleć innym - szczegóły na Abonament w serwisie
mnabialek
Administrator
Administrator

Postprzez tadzio99 Pn maja 14, 2007 21:54 pm

Czy poniższe rozwiązanie jest dobre? Bo jak patrzyłem w kod Twojej strony ithelpdesk.pl to zastosowałeś tam coś podobnego.

Kod: Zaznacz cały
<head>
<link rel="stylesheet" href="style-normal.css" type="text/css" />
<!-- [if IE]>
<style type="text/css">
table { width: 100px; }
</style>
<![endif] -->
</head>
tadzio99
obserwator
obserwator

Postprzez mnabialek Pn maja 14, 2007 21:57 pm

To rozwiązanie nie jest złe, ale nie jest też idealne, chociaż powinno akurat działać poprawnie we wszystkich przeglądarkach. U mnie jest to ze względu na dużą specyfikę działania strony, a mianowicie, chciałem umożliwić zupełną swobodną zmianę rozmiaru okna przeglądarki w różnych rozdzielczościach i nie dało się tego inaczej zrobić.
mnabialek
Administrator
Administrator

Postprzez tadzio99 Pn maja 14, 2007 22:05 pm

Czy jest wogóle rozwiąznanie idealne albo zbliżone do ideału, a zarazem proste w zastosowaniu i zrozumieniu dla początkującej osoby takiej jak ja?
tadzio99
obserwator
obserwator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze strony