Moderator: Moderatorzy

#include <iostream>
int main()
{
char name[10];
std::cout <<"Podaj imie: ";
std::cin.getline(name,10);
std::cout <<"Witaj "<<name;
std::cout <<"\nGratulacje. To Twoj pierwszy program!\n";
system("pause");
return 0;
}
Gość napisał(a):3. Oczekiwanie na wciśnięcie klawisza poprzez gechar() jest dobre ale w tym przypadku nie najlepsze rozwiązanie choćby dlatego, że może być to tylko ENTER.

Armon napisał(a):nie powinno się używać system("pause")
dlaczego??
http://cpp.codenewbie.com/articles/cpp/ ... age_1.html
Armon napisał(a): String został wprowadzony do C++ z tego co wiem, a char byl uzywany w C. Poza tym od razu poznaje czlowiek co to jest string i uczy sie dodawania nastepnych naglowkow.
Armon napisał(a):Od kiedy bez uzycia using namespace std program robi sie krotszy...
Armon napisał(a):A może akurat chodzi oto zeby byl to TYLKO ENTER... uzywajac getch(); mozesz przypadkiem zakonczyc program zbyt szybko...
Gość napisał(a):Oczywiście mogę się mylić, bo dotarłem dopiero do trzeciej lekcji.

Oczywiście mogę się mylić, bo dotarłem dopiero do trzeciej lekcji.
mnabialek napisał(a):Oboje wiemy, że Twoja wiedza wykracza poza 3 lekcję, więc nie wiem po co to jest:
- Kod: Zaznacz cały
Oczywiście mogę się mylić, bo dotarłem dopiero do trzeciej lekcji.
mnabialek napisał(a):Ten temat ma służyć raczej do zgłaszania błędów i niejasnych rzeczy w tej lekcji, a nie do dyskusji na temat sposobu pobierania znaków, wyższości funkcji getchar() nad getch().
mnabialek napisał(a):Jeśli macie ochotę podyskutować, załóżcie oddzielny temat.
mnabialek napisał(a):Nie wypowiadam się na temat uwag, bo niestety wszystkie z nich Gość są raczej mało sensowne...

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości