Ostatnio bardzo zastanawiam się nad wyborem odpowiedniej książki do kontynuacji nauki naszego genialnego C++

Początkowo myślałem o słynnym "Thinking in C++", ale po przeczytaniu licznych opinii i recenzji przyznam szczerze, że mnie odrzuciło. Może posiadacze tego podręcznika mogliby się wypowiedzieć co do kwestii poruszanych na stronie
http://helion.pl/ksiazki/thicpp.htm w dziale "Opinie czytelników". Podobno ta książka jest fatalnie przetłumaczona i minusem jest fakt, że występują odwołania do CD-ROMa, którego nie ma. Nie wspomnę już o licznych literówkach. Byłem dziś w księgarnii i ogladałem różne podręczniki i dość przyjazne wydają mi się 2. Mianowicie, pierwszym jest "C++ dla każdego". Zawiera on 2 płyty CD z kompilatorami i kodami źródłowymi, co stanowi ogromny plus w stosunku do "Thinking in C++". Zagadnienie są omawiane dość szczegółowo, a nie na jednej stronie, jak to jest tam. Może i treść jest mniej zaawansowana, ale myślę, że obie książki są porównywalne, a w takim wypadku "C++ dla każdego" jest lepsza. Zresztą nie ma ani jednej recenzji na 1. Później polecałbym książkę "C++Builder Borland Developer Studio 2006. Kompendium programisty". Przedstawiono tam liczne sposoby na tworzenie aplikacji windowsowych, a nie na konsoli, co bardzo szpeci program. Bardzo proszę tych, którzy mają coś do powiedzenia na temat tych podręczników o zabranie głosu. Pozdrawiam