Promocja językowa LINGO

Co po kursie ?

Wszystkie informacje związane z Kurs C++ - POZIOM 4

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Soeb So sie 18, 2007 18:59 pm

Nie wiem czy nie kompilują się pod Dev'em. Ja korzystam z Linux'a i nie mam problemów.
Long gone (from here, not everywhere ;)). Want to contatct me? Look at en.wikibooks.org/wiki/User:Soeb
Już tu nie jest (tzn. tutaj, nie wszędzie ;)). Potrzebny kontakt? Odwiedź en.wikibooks.org/wiki/User:Soeb
Registered Ubuntu User # 14389
Soeb
początkujący
początkujący

Postprzez Josh So sie 18, 2007 21:27 pm

No to dobrze. Jak nie będzie się Dev kompilowało to przerzucę się na Linuxa ;)
Josh
obserwator
obserwator

Postprzez M(i)odek So sie 18, 2007 21:37 pm

Myślę, że warto zwrócić w tym przypadku uwagę na wersję kompilatora. Może być tak, że użytkownicy nie ściągają sobie uaktualnień i dlatego później są niespodzianki podczas prób kompilacji. Ja się chyba też zaopatrzę w polecaną książkę. :)
M(i)odek
Moderator
Moderator

Postprzez Josh So sie 18, 2007 21:44 pm

Tu raczej nie chodzi o wersję kompilatora, tylko po prostu nie każdy kompilator obsługuje każdy kod. Zresztą przeczytaj co pisze na początku kursu na tej stronie:
Ponieważ wszystkie zamieszczone w tym kursie kody programów będą napisane w języku C++ zgodnym ze standardami, to niestety może się zdarzyć, że część z nich na niektórych kompilatorach nie będzie działać. Jest to dość częste zjawisko...
.
A w opisie tej książki można przeczytać, że " Kod źródłowy zawarty w książce zgodny jest z wieloma kompilatorami (w tym z darmowym kompilatorem GNU C++)". Ja zadałem pytanie, ponieważ czytałem opinie, że kody z tej książki lubią się nie kompilować :D
Josh
obserwator
obserwator

Postprzez M(i)odek So sie 18, 2007 21:49 pm

Ja czytałem ten kurs wielokrotnie i wiem, co jest gdzie napisane :) - taka uwaga skromna.
No w zasadzie tym opisom to nie ma co zanadto wierzyć. Tak jest ze wszystkim :) Wydawca pragnie zareklamować swój wytwór, dlatego napisał tak zacną recenzję. :D A z doswiadczenia wiemy wszyscy, że rzadko kiedy opis towaru jest zgodny z prawdą w 100%.
M(i)odek
Moderator
Moderator

Postprzez Josh So sie 18, 2007 22:21 pm

Zobaczę jak to wygląda :D W poniedziałek kupię "Thinking in C++" i napiszę czy kody się kompilują w Dev.
Josh
obserwator
obserwator

Postprzez M(i)odek Pn sie 20, 2007 14:35 pm

Ostatnio bardzo zastanawiam się nad wyborem odpowiedniej książki do kontynuacji nauki naszego genialnego C++ :D Początkowo myślałem o słynnym "Thinking in C++", ale po przeczytaniu licznych opinii i recenzji przyznam szczerze, że mnie odrzuciło. Może posiadacze tego podręcznika mogliby się wypowiedzieć co do kwestii poruszanych na stronie http://helion.pl/ksiazki/thicpp.htm w dziale "Opinie czytelników". Podobno ta książka jest fatalnie przetłumaczona i minusem jest fakt, że występują odwołania do CD-ROMa, którego nie ma. Nie wspomnę już o licznych literówkach. Byłem dziś w księgarnii i ogladałem różne podręczniki i dość przyjazne wydają mi się 2. Mianowicie, pierwszym jest "C++ dla każdego". Zawiera on 2 płyty CD z kompilatorami i kodami źródłowymi, co stanowi ogromny plus w stosunku do "Thinking in C++". Zagadnienie są omawiane dość szczegółowo, a nie na jednej stronie, jak to jest tam. Może i treść jest mniej zaawansowana, ale myślę, że obie książki są porównywalne, a w takim wypadku "C++ dla każdego" jest lepsza. Zresztą nie ma ani jednej recenzji na 1. Później polecałbym książkę "C++Builder Borland Developer Studio 2006. Kompendium programisty". Przedstawiono tam liczne sposoby na tworzenie aplikacji windowsowych, a nie na konsoli, co bardzo szpeci program. Bardzo proszę tych, którzy mają coś do powiedzenia na temat tych podręczników o zabranie głosu. Pozdrawiam :D
M(i)odek
Moderator
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do KURS C++ POZIOM 4