Promocja językowa LINGO

Co po kursie ?

Wszystkie informacje związane z Kurs C++ - POZIOM 4

Moderator: Moderatorzy

Postprzez M(i)odek Śr sie 22, 2007 14:40 pm

http://helion.pl/ksiazki/thicpp.htm - stąd można ściagnąć wszystkie przykłady z książki :) A Ty już kupiłeś? I jak? Dobrze się czyta?
Zapraszam do działu LINKOWISKO!
M(i)odek
Moderator
Moderator

Postprzez Josh Śr sie 22, 2007 20:38 pm

Książka dość treściwa i nawet nieźle się czyta, ale trzeba sporo myśleć ponieważ autor lubi używać programistycznego słownictwa (było używane w kursie na tej stronie) i trzeba analizować tekst ;) Ale kody zawarte w książce są krótkie i łatwo i szybko się je analizuje. Jednak po książce nie ma co się spodziewać aż takiej przystępności jak w kursie na tej stronie.
Josh
obserwator
obserwator

Postprzez Oester Pt sie 24, 2007 21:45 pm

Sam osobiście kończę lekturę Thinking in C++, i co moge powiedzieć:

Zacznijmy od wad:
na pewno co do jednego zgadzam się z Josh'em - książka jest napisana w taki sposób, że nie raz można złapać porządną migrenę i czytać jeden fragment nawet kilka razy zanim wszystko stanie się jasne. Książka nie uczy podstaw języka C++ - o ważnych zagdanieniach z poziomu podstawowego autor wspomina ogólnikowo - z góry założył, że jesteś doświadczonym (ba!, nawet zawodowym) programistą z ogromnym (no, conajmniej dużym) doświadczeniem w C lub innym języku proceduralnym. Jeszcze może jeden mały mankament według mnie: autor (pewnie przez założenie o którym wspomnialem wyzej) potrafi walnąć przykład żywcem wyjęty z C po którym pomyślisz 'przesadziłeś dziadu!' i zaczniesz analizować go pół dnia, żeby pare stron dalej dowiedzieć się, że w C++ można to zrobić 5x łatwiej i nie warto w ogóle sobie poprzednim przykładem głowy zawracać.

Ufff, wreszcie zrzuciłem co mi na wątrobie leżało :D Teraz wreszcie czas na pare zalet:

Autor (jeśli naprawdę znasz podstawy - wiedza z kursa Marcina wystarczy) krok po kroku wgłębia nas w tajniki programowania obiektowego - poznajemy zastosowanie klas i zaimplementowanych w nich metod, specyfikatorów dostępu itd. Z pewnością, nie można mu zarzucić tego co przy podstawach - uogólniania. Bardzo dokładnie przeprowadza przez kolejne etapy OOP ilustrując to masą przykładów i powoli przekierunkowywując nasz tok rozwiązywania problemów na obiektowy.

Ale się rozpisałem, aż sam się zdziwiłem :D
Jakby komuś się nie chciało czytać tego monologu krótka puenta:
jeśli znasz podstawy, jesteś ambitny i naprawdę chcesz poznać to co czyni C++ tak popularnym - programowanie obiektowe zachęcam do Thinking in C++ ;)
Perfection is not enough.
'Nic nie jest trudne, za to wiele rzeczy jest nudnych'
Oester
obserwator
obserwator

Postprzez RoyalToni Pt wrz 14, 2007 16:00 pm

No więc ja 10 minut temu zamuwiłem sobie na allegro "Symfonia C++" z 2006 roku czyli najnowsze. Książka z przesyłką mnie wyniesie 64,5 zł czyli nie kosztuje majątku choć są tańsze książki. Mam nadzieje że się z niej dużo naucze. Czytałem o niej kilka opiń i były pozytywne. Ale zanim dojdzie kasa i książka to dokończe kurs z tej strony, albo pobawie się w Dev-C++.

p.s. Trochę mi zajmie czytanie tej książki, bo ma 1200 stron :shock:
RoyalToni

Re: Co po kursie ?

Postprzez szmatrix Cz maja 08, 2008 16:14 pm

Za 50 zeta zalecam "Język C++" Stroustrupa w miękkiej okładce, używany z allegro. Najlepsze i kompletne.
Zaś po tym kursie to musicie coś poczytać o klasach, programowaniu generycznym, dziedziczeniu, wirtualności, wyjątkach, przestrzeniach nazw i preprocesorze. I chyba nie ma tu nic o wskaźnikach do funkcji. O tym też poczytajcie bo inaczej dllki zrobicie tylko statycznie linkowane, co się raczej nie przyda bardziej niż biblioteka .lib czy .a .
szmatrix
obserwator
obserwator

Poprzednia strona

Powrót do KURS C++ POZIOM 4