Promocja językowa LINGO

C++ Builder-problem

Problemy i ich rozwiązania w języku C++

Moderator: Moderatorzy

C++ Builder-problem

Postprzez leg14 Pn kwi 06, 2009 17:17 pm

Witam!Ostatnio zrobiłem prostą gierkę w C++ Builderze, polegała na strzelaniu do poruszających się losowo wrogów.Wszystko działało świetnie oprócz funkcji, która miała za zadanie niszczyć pocisk kiedy ten trafiał w murek.Funkcje napisalem w ten zposob, ze np. murek mial parametry 36,405(Left,Top) i pisalem
if((Shape1(pocisk)->Top==Shape3(murek)->Top)&&(Shape1->Left=>30)&&(Shape1->Left<=40)){Shape1->Visible=False;}
Przy czym liczby 30 i 40 to granice konce murka.Teoretycznie wszystko powinno dzialac jak nalezy ale pocisk raz znikal a raz nie.Czy moglby mi ktos napisac taka funkcje?I jeszcze jedna prosba :D ,a mianowicie bardzo bym prosil o podanie sposobu na sprawdzenie polozenia kursora myszy.Z gory dziekuje.
Problem z pozycja rozwiazany, wystarczy zrobic cos takiego:
Kod: Zaznacz cały
void __fastcall TForm1::Timer1Timer(TObject *Sender)
{
POINT pozycja;

GetCursorPos(&pozycja);
   Label1->Caption = IntToStr(pozycja.x) + ":" + IntToStr(pozycja.y);
}

Ale czy moglby mi ktos powiedziec jak sprawic, ze gdy np. klikniemy myszka pozycja zalozmy jakiegos obrazka bedzie sie rownac z pozycja kursora?
leg14
obserwator
obserwator

Powrót do C++