Promocja językowa LINGO

Background

Wszystko o tworzeniu kodu stron w językach HTML i XHTML

Moderator: Moderatorzy

Background

Postprzez Ajdija Pn mar 03, 2008 13:04 pm

Tworze tło które, u góry jest wyraźne schodzi rozmywając się w dół i kończy. Tu występuje problem i tło rozpoczyna się od nowa... a potrzebuje aby zakończyło się i nie powielało tylko pozostałe pustki wypełniło zdefiniowanym kolorem np. czarnym albo białym.

Próbowałem w głupich sposobów edytując tło w photoshopie i wydłużając je do gługości strony( czyli dodając do obrazka po rozmyciu białe tło aż do końca dł. str. ) lecz gdy edytuje strone dodaje nowe wiadomości powiększa się dł. strony i trzeba znów edytować ... jest to rozwiązanie dla kogoś kto niema innych możliwości.

Jest napewno jakiś inny sposób, czy można prosić o jakiegoś linka do tutoriala?
( or czy lepsze jest zdefiniowanie tła o kolorze białym/czarnym i dodanie na nie normalnego pliku graficznego już nie jako tło? )

Mam nadzieję, że zrozumiałe

Pewnie , wielkie dzięki!
Ostatnio edytowano Cz mar 06, 2008 15:48 pm przez Ajdija, łącznie edytowano 1 raz
Ajdija
obserwator
obserwator

Re: Background

Postprzez mnabialek Śr mar 05, 2008 17:12 pm

Fragment css

Kod: Zaznacz cały
body
{
background: #000 url('plik.jpg') repeat-x;
}

#000 to kolor który będzie widoczny, gdy "obrazka braknie", plik.jpg - to nazwa obrazka, repeat-x - oznacza że obrazek będzie powtarzany w poziomie.

Nie trzeba zatem tworzyć obrazka na całą wysokość - w zależności od przejścia wystarczy zrobić np. obrazek o wysokości 200 pikseli i szerokości 1 piksela, a jako kolor tła wpisać kolor dolnego piksela obrazka.

Mam nadzieję, że zrozumiałe :)

Pozdrawiam
Promocja na abonament w serwisie - kup lub poleć innym - szczegóły na Abonament w serwisie
mnabialek
Administrator
Administrator

Powrót do HTML/XHTML